TIEDOTETOIVO matka jatkuu

Yhteisötaide on osa Pirkanmaan Senioripalveluiden strategista toimintaa. Yhteisötaide tarjoaa asukkaille, henkilökunnalle, omaisille ja lähialueen asukkaille mahdollisuuden toimia, osallistua ja kehittää yhteistä taiteellista tekemistä, taideilmaisua ja vaikkapa pohtia taiteen kautta oman elämän merkityksellisiä asioita: omaa historiaa, toiveita ja yhteisöä johon kuuluu. 

Pirkanmaan Senioripalveluilla , Keinupuisto-, Kaukaharju- ja Kuuselakeskuksessa toimii vakituinen yhteisötaiteilija.

TOIVO-yhteisötaide - yhteistä musikaalia tekemässä 2016-2018


TOIVO on yhteisötaideprojekti, jossa musikaalin avulla taidetta ja kulttuuria luovat yhdessä Pirkanmaan senioripalveluiden asukkaat, henkilökunta, omaiset ja lähialueen ihmiset.


2016 syksystä asti on kerätty kolmessa talossa Kuuselakeskus, Kaukaharjukeskus ja Keinupuistokeskus materiaalia musikaalin käsikirjoitukseen erilaisissa taidepajoissa mm. yhteisötaide-, kuvataide-, sanataide- ja musiikkiryhmät. Kaikki voivat osallistua, mitään etukäteistaitoja ei tarvita. Ryhmissä saa ohjausta ja apua juuri niin paljon kuin tarvetta. Työntekijöiden Taidetapahtumapäivinä ja läheisten illoissa sekä tapahtumissa lähialueen yrityksille, toimijoille ja yhdistyksille on kerätty toiveita käsikirjoituksen materiaaliksi. Taloissa on osallistunut taideryhmiin myös lasten päiväkotiryhmiä ja muita asiakasryhmiä ohjaajineen.


Osa osallistujista on aloittanut taideharrastuksen aivan uutena osa on harrastanut taidetta pidempään. Asiakkaiden joukosta on löytynyt myös säveltäjä, runoilija, taidemaalareita ja tarinan kertojia. Keskeisessä osassa musikaalissa on asiakkaiden ja osallistujien taide sekä taiteelliset toiveet. Käsikirjoitus valmistui kesällä 2017. Syksyllä ja talvella 2017-2018 tehdään talojen taideryhmissä lavasteet, puvut ja tarpeisto käsikirjoituksen visuaalisen suunnitelman pohjalta. Musiikki- ja yhteislauluryhmissä opetellaan laulut, jotka esitetään musikaalissa. Teatteriryhmissä harjoitellaan kohtauksia musikaaliin ja talojen liikuntaryhmissä on mahdollista harjoitella tansseja musikaaliin. Esiintyä voi niin yleisön joukossa yhteislaulua laulaen tai lavalla yksilöroolissa. Keväällä 2018 yhdistetään musikaalin osaset yhdeksi kokonaisuudeksi ja musikaalin ensi-ilta on Kuuselakeskuksessa toukokuussa 2018.


TOIVO-yhteisömusikaaliryhmiä ohjaa Marja Skaffari ja Kanerva Niemelä. Keväällä 2018 harjoitellaan musikaalia lavalle. Esitys on kesäkuun 7. päivä 2018.

Lisätiedot:
Yhteisötaiteilija, Kanerva Niemelä
puh. 050 5164 531 
tavattavissa:
tiistaisin Kaukaharjukeskuksessa,
torstaisin Keinupuistokeskuksessa
maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin Kuuselakeskuksessa.


Sosiaaliohjaajat:
Kuusela Riikka Tajakka puh. 044 7109 598
Keinupuisto Katharina Hau puh. 050 4369 274
Kaukaharju Mari Perko puh. 050 3776 072


Yhteisötaide (engl. social art tai community art) on 1990-luvulta yleistynyt taiteen suuntaus, jossa taidetta tehdään jonkin yhteisön ehdoilla, yhteisön jäsenten kanssa ja heitä varten. Kuvataiteen kentällä yhteisötaide-käsite vakiintui 1990-luvun loppupuolella. Yhteisötaide toteutetaan yleensä projekteina, tapahtumina tai työpajoina. Taiteilija on tapahtuman, teoksen tai ilmiön tuottaja tai ohjaaja.
(Lähde: Wikipedia)

Kommentit